Met ingehouden adem: dagapnoe
Hoog en laag:
Wanneer je laag ademt (het groene prentje) kan je lichaam zijn spanning goed regelen, de nekspieren zijn ontspannen. Het strottenhoofd en het middenrif kunnen dan vlot op en neer bewegen. Zo masseren ze je wervelzuil en je organen in de romp. Er is meer ruimte voor een wakker gebruik van alle zintuigen. De spanning in je gelaat en je ogen transformeert zich tot een vriendelijk, toegankelijk wezen.
Dagapnoe:
Gehaaste mensen die veel zitten, beeldschermwerken en nadenken ontwikkelen gemakkelijker een gefixeerde hoge adem.
Zit je in deze verziekende spiraal dan wordt laag ademen moeilijk. Zo erg zelfs dat je tijdens een zwaardere inspanning je middenrif blokkeert en pas opnieuw inademt als deze inspanning voorbij is. Dit wil zeggen dat je op het moment dat je veel zuurstof nodig hebt om een inspanning te leveren, deze inspanning doet met ingehouden adem. Dit is dagapnoe.
Als gevolg van dagapnoe ga je verzuren letterlijk en figuurlijk.
Ook acute (angst) hyperventilatie aanvallen kunnen zich gemakkelijker ontwikkelen.
Laag ademen is levenskunst:
Laag ademen is het gevolg van bewuste of onbewuste training van sensuele veerkracht.
Alleen, met je partner of in een groep door middel van sensuele veerkrachttraining kan je dit oefenen. Je wordt er socialer en authentieker door. Sensuele veerkrachttraining zorgt ervoor dat zintuigen en reflexen op een speelse wijze gereset worden. Eén van de speelse oefeningen bestaat erin dat je bellen blaast in een flesje water doorheen een breed rietje en dat je zingt met het rietje in je mond. Het ontspannend effect op adem en stem voel is verbluffend.
Reacties
Een reactie posten