Van zwak-zinnig naar goed gezind zijn
Met ontspannen ogen komen je andere zintuigen beter tot hun recht. Dan kunnen ze groeien om je te verankeren in het hier en nu. Dan evolueer je van zwakzinnig naar sterke zinnen waar je goed gezind van wordt.
Ook denken en focussen zijn onruststokers, je denkt in beelden, wat je ogen onder druk zet.
We hebben veel zintuigen die voor je contact met jezelf en met de buitenwereld zorgen.
Naast ruiken, proeven, luisteren, tasten en zien, is er ons grootste zintuig: het bewegingszintuig.
Dit bewegingszintuig is je binnenspiegel het geeft je meestal een goed gevoel, zeker als het goed geoefend is en je beschikt over soepel bindweefsel en soepele spieren.
Heel bijzonder hierbij zijn de kleine spieren van de handen, voeten, gelaat en stem/slikorgaan.
Deze bevatten immers erg veel zenuwen die aan de hersenen informatie geven. Het is niet enkel sport en spel maar ook de podiumkunsten die ons hierbij helpen.
Het zenuwnetwerk van de spijsvertering: "je buikhersenen" kunnen je een goed of een slecht gevoel bezorgen in een bepaalde situatie.
Neuroceptie is de naam voor het zintuig dat sociale situaties aftast naar sociale veiligheid. Zo evalueer je of iemand het goed met je voor hebt of niet.
Je kan je gemakkelijk goed gezind voelen als deze zintuigen op elkaar ingespeeld zijn. Dan heb je geleerd om snel een vervelend gevoel om te buigen naar een goed gevoel.
Om je hersenen harmonieus met je lichaam en met je buitenwereld te laten communiceren moeten er veel zenuwcellen samenwerken. Spelenderwijs werken, geritmeerd functioneren en samenhorigheid zijn hiervoor de basissleutels.
Spijtig genoeg zorgt onze jachtige, gefocuste en ooggestuurde samenleving voor steeds méér zwakzinnigen. Ooggestuurde mensen focussen teveel met hun blik ten koste van hun andere zintuigen en speelsheid.
Van zwakzinnigheid evolueren naar het vermogen om goed gezind door het leven te gaan is een complex leerproces. Sensuele veerkrachttraining is een methode om je daarbij te begeleiden.
Ik geef iedereen de raad om de artikels van Herlinde, steeds nog eens te herlezen. Het is zoveel complexe gebundelde informatie dat (bij mij toch alleszins) de draagkracht ervan NieT allemaal/helemaal doordringt.
BeantwoordenVerwijderenHet woord zwakzinnig trigerde mij, en na 2X herlezing, werd IETS heel duidelijk.
Ik Googelde op betekenis en er verscheen een aan mij "onbekende" definitie ervan : namelijk = niet goed bij het verstand, minderbegaafd.
En ik kan me daar in bepaalde omstandigheden in vinden : als ik ziek ben en medicatie neem, als ik teveel gedronken heb, als ik erg moe ben, als ik erg slaperig ben ... én soms als ik stoms heb gedaan ... én ook soms als "verkeerde beslissingen nam" ... en soms in gesprekken als ik over-emotioneel ben of erg kwaad wordt ... of als ik me erg "erger" ....
In al die gevallen : werkt dus mijn brein "duidelijk" niet 100%. Achteraf denk ik dan, wat heb ik neer gezegd ???? Ook las ik, al vele keren, dat wij "mensen" maar 5% van de dag ECHT goed functioneren ... al die andere tijd handelen we , op automatische piloot "als het ware". We hebben dan inderdaad niet beschik over al onze zinnen.
En dan wordt de blog van Herlinde voor mij heel duidelijk en terrecht .... ik beschouw mij helemaal niet als zwakzinnig ... maar soms gedraag ik me dus tamelijk on-intelligent hoor.
Een teleurstellende vastelling dus. Maar erg opbeurend is dus dan voor mij een oplossing : "SPELEN" als het ware met BETER rondzien, beter trachten te HOREN en BEGRIJPEN ... AANDACHTIG zijn. Mijn zintuigen GEBRUiKEN : de zwakke zinnen "opkrikken" naar volle aandacht = er zijn ... "TO BE or NOT TO BE ". Dank je wel Herlinde