De glimlach: een geschenk van de paashaas?
De zoete glimlach:
Wanneer je authentiek glimlacht verandert je hele wezen.
Anderen merken dit op en gaan gemakkelijker glimlachen. Er is een Engelstalig versje dat dit illustreert; het heet "Smiling is Infectious". Er is een zone in de hersenen (de linker prefrontale cortex) die bij dit wederzijds glimlachen actief wordt. Ditzelfde deel van de hersenen wordt ook actief bij het proeven van iets zoets.
Wanneer we maar voldoende glimlachen en er naar ons geglimlacht wordt hebben we minder zoethoudertjes nodig.
Als je glimlacht, ontspannen je kaakgewrichten, kan je beter luisteren en is je stemapparaat klaar om te praten. In andere woorden: de glimlach maakt je socialer. Je lichaamsspanning wordt er optimaal door, waardoor rechtstaan en bewegen minder moeite kost.
Wist je dat je glimlach ook ontwapenend kan werken en dat je er ook mensen mee kunt verleiden en verschalken?
De glimlach van Boeddhabeeldjes:
Je eerste glimlach, noemen de artsen de "gastric smile" in het Nederlands de "maag-glimlach". Toen je enkele weken oud was heb je geglimacht zoals de 2 zuigelingen op de foto's. Het is een reflexverbinding tussen een gevulde maag en tevredenheid.
Het is ook de mystieke glimlach van Boeddhabeeldjes. Het kijken naar een Boeddhaglimlach brengt ons rust.
Neuroceptie:
Deze rust is het gevolg van het zintuig dat de onderzoeker Stephen Porges "neuroceptie" noemt. Het vermogen om sociale veiligheid waar te nemen.
Voor je hersenen is een situatie maar écht veilig wanneer je sociale veiligheid kan waarnemen.
Mensen die altijd te serieus zijn glimlachen minder. Als je met een onverwerkt trauma in je maag zit heb je het ook minder gemakkelijk met je neuroceptie: het vermogen om een situatie als sociaal veilig, juist in te schatten.
De paashaas:
Hier is een afbeelding van een paashaasje dat in de oortjes kan trillen.
Logopedisten en stempedagogen maken vaak gebruik van kleine vibrators om het oefenen van bepaalde klanken te vergemakkelijken. Het waarnemen van trillingen in het gelaat prikkelt de gevoelszenuwen waardoor je je opnieuw meer bewust wordt van die plek. Dit bewustzijn maakt het daarna gemakkelijker voor je beweegspieren om de juiste beweging te maken.
De vibraties ontspannen ook de spieren en het bindweefsel in je gelaat die te gespannen zijn. Hierdoor wordt glimlachen weer gemakkelijker.
De Glimlachoefening:
Zo ga je tewerk:
Laat de oortjes van de vibrator trillen op je mondhoeken, eerst links daarna rechts, maak vervolgens de glimlach beweging.
Doe het zelfde op de volgende plaatsen:
- De buitenste ooghoeken
- De buitenste punten van je wenkbrauwen
- De binnenste punten van je wenkbrauwen
- De 2 kaakgewrichten
- De plaats naast je 2 neusvleugels
Mensen op de hoogte van Chinese geneeskunde zullen opmerken dat dit eindpunten zijn van de 6 yang meridianen. Dat is ook zo, vanuit deze punten worden verschillende lichaamsreflexen actief, die je helpen om sociaal behendiger te worden. Dit omdat je neuroceptie verbetert.
Ik wens je een vreugdevol Pasen!
Allemaal zeer duidelijk en aannemelijk geformuleerd, waarvoor hartelijk dank, voor uw onbaatuchtige inbrengen alhier .... met dank - een glimlachende Albert
BeantwoordenVerwijderen:)
BeantwoordenVerwijderen