Veerkrachttraining ziet er simpel uit




 


Veerkrachttraining ziet er simpel uit….maar is het niet.

Een voetbalteam is in de woorden van de chaostheorie een complex dynamisch systeem (CDS). De veerkracht van een C.D.S. heet robuustheid, maar het woord veerkracht spreekt meer aan. Deze veerkracht wordt bepaald door 2 eigenschappen: variabiliteit en coherentie of keuzemogelijkheden en samenhang. Een optimale mix van deze 2 eigenschappen geeft een optimale veerkracht.

Neem nu een tekenaar die beschikt over 120 verschillende kleurpotloden, deze heeft erg veel variabiliteit, maar zonder de inspiratie en talent om met deze kleuren iets te doen, tekent hij niets dat kan bekoren. Dezelfde tekenaar met slechts één grafiet potlood heeft minder variabiliteit, maar mits véél ervaring en inspiratie, kan hij wel knappe tekeningen maken. In deze situatie kan je inspiratie en ervaring benoemen als coherentie. Een ander woord voor coherentie is samenhang.

Een gezond C.D.S. vertoont dus én variabiliteit én coherentie…anders valt het uiteen.



Spelen is een groeiproces waarbij plezier en uitdaging hand-in-hand gaan.  Opdat deze 2 ingrediënten aanwezig zijn is het belangrijk dat de mate van uitdaging optimaal gedoseerd is. Een te kleine uitdaging gaat snel vervelen, een te grote leidt naar onzekerheid en frustratie.

Spel in actie is ook een C.D.S., het is dus dynamisch en complex. Een robuuste, veerkrachtige speldynamiek steunt op 2 pijlers variabiliteit en coherentie.

Verdiepen is vertragen en herhalen opdat voelen en doen terug beter gaan samenwerken.  Dit geeft meer coherentie. Je kan het vergelijken met tekenen in zwart wit.

Teveel grijstinten kunnen echter gaan vervelen.

Meer kleur aanbrengen doe je door in te zetten op meer variabiliteit ( de 120 kleurpotloden): andere spelletjes, spelen met versnellen en vertragen, spelen met volume, meer materiaal, diverse tekstjes…

Veerkracht of robuustheid zelf ontstaat door coherentie en variabiliteit met elkaar te verweven.

Een sessie veerkrachttraining is zelf een C.D.S. en kan uiteenvallen of juist steeds meer samenhang gaan vertonen. Een reeks sessies is op zijn beurt ook een C.D.S..



De vaardigheden van een veerkrachtbegeleider omvatten de kunst om een goede dynamiek te behouden. 

Hierbij is het belangrijk van te beseffen dat een goede dynamiek constant verandert door de vicieuze cirkels die elkaar versterken. Door deze versterking ontstaat op den duur een team. 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Sensuele veerkracht en leren omspringen met externe druk

Veerkrachttraining is het antwoord op de vraag: "Hoe leer je volwassenen opnieuw spelen?"

Pinksteren en dynamieken van sensuele veerkracht