Actief luisteren, een verloren kunstvorm?
Foto: Herlinde Wynants Kerstdag 2010
Wintergeluiden
In een hectische wereld verliezen we het vermogen om écht te luisteren. Klank specialist Julian Treasure vertelde in 2014 in een prachtige TED talk over de kracht van luisteren. Zijn advies is om elke dag minstens 3 minuten te luisteren naar "de stilte", een stilte die als je goed luistert, er niet echt is.
Zeker buiten in de natuur vertelt het luisteren naar "niets" ons veel over de seizoenen. Tijdens een winterse wandeling dempt het sneeuwtapijt de geluiden tot een onaardse stilte, kraakt de verse sneeuw onder elke voetstap en hoor je de ijsplaten op de vijver smelten in de winterzon. Elk seizoen heeft zo eigen omgevingsgeluiden.
Ook in huis kunnen geluiden die huiselijkheid uitstralen, een rustgevend effect hebben. Bijvoorbeeld de rinkelende armbanden van een vrouw die aan het koken is.
Er zit muziek verscholen in het actief luisteren
Door steeds beter te leren luisteren naar klanken leer je de pracht van het hier en nu appreciëren. Je leert hoe patronen, ritme, intensiteit en klankkleur samensmelten tot één verrijkende ervaring. Dan worden klanken muziek.
In je lichaam gebeuren er wonderlijke dingen naarmate je langer luistert: je ganse lichaamstonus verandert: onbewust kan je rechter zitten of staan en je ogen beginnen te stralen. Dit gaat vanzelf-zo, hiervoor is geen wilskracht nodig. Je veerkracht vergroot. Je kan dan beter door de muziek bewogen worden.
Op zijn beurt beïnvloedt de soort muziek waar je naar luistert je gemoedstoestand, je eetlust, je lichamelijke activiteit en je verbinding met anderen.
Ritme zorgt voor speelse verbinding
Husky's die een slede trekken lopen ritmisch in de pas, net zoals de muzikanten tijdens een militaire parade. Bewegen op ritme is relatief moeiteloos. Bewegen tussen de rekken van de supermarkt is op zijn beurt dan weer erg vermoeiend.
Door een gefocuste blik wordt je lichaam uit balans getrokken. Actief luisterend stappen brengt je lichaam opnieuw in balans.
Op ritme bewegen zorgt ervoor dat erg veel delen van de hersenen met elkaar een verbinding maken. Het teamwerk van je eigen zenuwcellen wordt groter, waardoor je speelser en creatiever wordt. Je lichaam kan ook beter bewogen worden door de omgeving, hierdoor ben je verdraagzamer voor de anderen die ook op hetzelfde ritme bewegen.
Dan wordt 1+1 veel meer dan 2. Een goed team houdt de teamleden in balans, doet hen met plezier improviserend inspelen op de noden van het moment én houdt hen gezond!
Actief luisteren is magie
Mensen die luisteren, zijn creatief: ze zorgen voor magie.
De meerwaarde van deze magie is ongrijpbaar, omdat ze overal en ogenschijnlijk nergens inwerkt. Een ander woord voor magie is emergentie. Emergentie is het fenomeen dat 1+1 onmeetbaar méér is dan 2.
Hier zijn 3 emergente effecten van actief luisteren:
- Je gevoel van eigenwaarde neemt toe wanneer je goed leert luisteren naar je eigen stem terwijl je praat of zingt. Dit omdat je lichaam meer in balans komt en een betere klankkast vormt.
- Neuroceptie is het zintuig waarmee je psychologische veiligheid aftast. Iemand in balans straalt meer charme uit en verbetert de neuroceptie van anderen.
- Verbeteren van moeiteloze oprichting van de klankkunstenaar en het publiek.Veel klankkunstenaars hebben plankenkoorts. Deze plankenkoorts verdwijnt bij de eerste klanken als sneeuw voor de zon, indien het publiek actief aan het luisteren slaat. Iedereen is in feite klankkunstenaar, maar velen hebben de magie van het luisteren naar zichzelf en naar anderen verloren. Het gevolg is een groeiende eenzaamheidsepidemie.
Klanken zijn trilling
Luisteren doe je niet enkel met je oren! De trillingen die de klanken voortbrengen doet je ganse lichaam meetrillen. Het bindweefsel rond en tussen je spieren en organen vangen deze trillingen op, met een soepel lichaam kan je beter leren luisteren. Dansend bewegen heeft een goede inwerking op je luistergevoel.
De huwelijksbelofte van Julian Treasure
Veerkracht heb je nodig om je aan te passen aan de veranderingen die het leven met zich meebrengt. Veerkrachtige levende wezens zijn hierdoor minder voorspelbaar dan we vaak denken. Meestal beperken we, zonder het te beseffen de veerkracht van anderen, omdat voorspelbaarheid een comfortabel gevoel geeft.
Julian Treasure vertelde in zijn TED talk, dat hij zijn echtgenote beloofde om elke dag actief te luisteren naar haar stem. Zo heeft ze de vrijheid om te veranderen en haar veerkracht te behouden of zelfs te doen toenemen.
ik heb ook geluisterd naar de Ted-talk, die niet alleen interssant was, maar het leverde wat doordenkertjes op, dus wat werk aan mijn winkel. Het leuke aan de blogs van Herlinde én die voordracht : het vereist geen werkelijke vermoeiende inspanningen MAAR alleen een verstandelijk stapje is, alleen wat tijd, om het te laten bezinken, en wat notas te nemen . Eens dat je het doorhebt dat aktief luisteren, inderdaad, in feite je hele lichaam laat meetrillen én je gewoon slimmer, empatischer en beter "gezind" wordt. Dit is revolutionair Herlinde, waarvoor mijn dank.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Albert!
BeantwoordenVerwijderen