Wie heeft er al gehoord van de pyramidalis spier?
.png)
De pyramidalis spier of lage buikspier
Veel zangdocenten, zijn erg enthousiast over de lage buikspier, een kleine piramidevormige spier in de onderbuik.
Hierboven, in de schets van het bekken, is dit spiertje in het rood gekleurd. De basis van de pyramidalis spier zit vast op het schaambeen. De top versmelt met de dikke witte bindweefselstreng, de linea alba, die een verbinding vormt met het borstbeen.
De functie van deze spier is de spanning regelen van deze dikke, witte bindweefselstreng.
Wanneer je moeiteloos rechtop staat, zoals op het rechter prentje hieronder, is er spanning in je voorvoeten, je achterbenen, en in je lage buikspier. Dit betekent dat er bijna géén inspanning nodig is tijdens het rechtstaan.
Wanneer je op wilskracht rechtstaat is er spanning in je hielen, je quadricepsspieren en je ganse rug. Dit gaat met veel van je levensenergie lopen.
De bekkenbodem
In "The Franklin Method", een goed onderbouwde bewegingsmethode zijn 2 boeken gewijd aan de bekkenbodem. Levensplezier en stressbestendigheid zijn erg nauw verbonden met deze bekkenbodem en de lage buikspier.
De bekkenbodem bestaat uit verschillende lagen spieren en bindweefsel, waarin de openingen voor de aars, voortplantingsorganen en urinebuis liggen.
Een goed functionerende bekkenbodem is elastisch en veerkrachtig. Dit is nodig om je buikorganen te dragen én te zorgen voor een goede seksualiteit en goede toiletgewoonten.
Een veerkrachtige bekkenbodem ondersteunt de adem en stem en zorgt voor stabiliteit bij staan en bewegen.
Bekkenkanteling
Het figuurtje links onderaan is uit balans, het bouwt erg veel lichaamsspanning op en is snel uitgeput. De lage buikspier spant het bindweefsel van de buikwand niet op, de lage rug hangt door en het zwaartepunt van de bekkenbodem schiet naar achter.
Rechts zien we een figuurtje dat in balans staat. De 2 groene pijltjes wijzen op de lage buikspier die werkt en het staartbeentje dat naar beneden wijst. Hier is het bekken naar voor gekanteld. Héél het plaatje klopt: de grote grijze pijlen wijzen op de veerkracht van de wervelzuil, die optimaal is. De elasticiteit van de bekkenbodem kan de druk van de ademhaling opvangen. Het zwaartepunt daalt, waardoor de oprichtingsreflexen (blauwe pijltjes) vanuit de voetzolen worden aangesproken. Het rode puntje in het hoofd wijst op actief luisteren en vermindering van de spanning op de kaakgewrichten.
De bekkenbodem bij mannen en vrouwen
Het bekken van mannen en vrouwen is anders van vorm. De bekkenbodem, weerspiegelt dit.
De grotere rondingen van het vrouwenbekken en de meer wiegende bewegingen zorgen voor versoepeling. Vaak hebben ze meer nood aan spierversterkende oefeningen zoals met vaginale balletjes. Mannen hebben meer testosteron in hun lichaam, hierdoor hebben ze sterkere bekkenbodemspieren, vaak missen ze echter de soepelheid om in balans te functioneren.
Meer balans
Ons lichaam is een complex bewegend geheel. Veerkrachtig bewegen is enkel mogelijk indien het ganse systeem van spieren, botten, bindweefsel en andere weefsels gecoördineerd
samenwerken. Een goede coördinatie is enkel mogelijk door het bewegingszintuig in te schakelen tijdens het bewegen. Ik merk dat nordic walking een erg goede invloed heeft op mijn algehele balans en bekkenkanteling.
Bronnen:
- Brouw N.A.B. Stem en Lichaam: De invloed van de houding op de stem 1984 Stafleu
- Franklin E. Pelvic Power: mind/body exercises for strenght, flexibility, posture and balance. 2002 Eysian Editions
Reacties
Een reactie posten