Hersteldeskundigheid opbouwen dankzij sensuele veerkracht


 Herstellen van een langdurige ziekte of complex trauma

Wanneer een probleem langdurig evolueert, wordt het vaak eerst niet opgemerkt (op de tekening de stippellijn van rechtsonder naar linksboven). Eens voorbij de knik in deze curve, ontplooit het probleem zich en "ontstaat" een langdurige ziekte of trauma. Deze stippellijn stelt de "vitaliteit" van het probleem voor.
Deze vitaliteit parasiteert op de "vitaliteit" van de persoon. (De volle lijn op de tekening).

Herstellen betekent met een kleine vitaliteit of veerkracht (linksonder op de curve) de ziekte of het trauma ontmantelen. Meestal kan je dit niet alleen en heb je hulp nodig van anderen. Naarmate je eigen vitaliteit of veerkracht groeit evolueer je naar de rechter bovenhoek. Ook dan is er een omslagpunt: het herstelpunt.

Leren omgaan met frustratie tijdens herstel

Mensen die plots met een complex langdurig probleem worden geconfronteerd verwachten    doorgaans een rechte lijn tussen ziekte en herstel: goed zichtbaar en voorspelbaar. Dit is het draagkracht model. 

Het echte herstelverloop trekt eerder op een rollercoaster. Dit is op vele vlakken misleidend, voor zowel diegene die herstelt als zijn/haar omgeving. Bovendien is er een frustratiedrempel die bij velen wordt overschreden. Frustratie ten gevolge van de bias tussen rechtlijnig en complex. Zoiets als te voet kleine kronkelpadjes leren volgen, terwijl je gewoon bent om aan 120km/h over een autostrade te scheren.

Tegen de stroom opzwemmen

Wanneer je herstellende tegen de stroom op zwemt, stoot je vaak op veel onbegrip of ongepast medelijden vanuit je omgeving en bovenal ook van jezelf. Een goede communicatie is helend en voorkomt de groei van problemen.
Veerkrachttraining is socialiseerbare, communicatieve levenskunst, die je helpt om ook je zelfherstellend vermogen en immuniteit te verbeteren. Je leert m.a.w. steeds beter om te springen met onbegrip van jezelf en van je omgeving.


Niet verdrinken in de maalstroom

Inzicht in complexe hersteldynamieken is de houvast die helpt om niet te verdrinken in de kolken van de herstelstroming. Wanneer jij én je omgeving vertrouwd zijn met deze dynamieken kan je de problemen veroorzaakt door de bias tussen rechtlijnig hokjes-denken en complex herstel-denken, doorprikken. Dit brengt rust, rust die je nodig hebt om niet vast te lopen.

Ervaringsdeskundig, hersteldeskundig, wat is het verschil?

Iemand kan ervaringsdeskundig zijn voor een "hokje", voor één bepaalde ziekte en zijn/haar draagkracht doen toenemen. Dit is rechtlijnig. 

Wanneer we oorzaken en hokjes zoeken om problemen in onder te brengen vergt herstellen echter veel meer inspanning en tijd door de bias tussen een rechtlijnige draagkrachtvisie en een simplexe veerkrachtvisie. 

Een complexe ziekte/trauma vergt méér dan goed leren leven met een probleem. Het vraagt de levenskunst om het probleem te transformeren naar méér veerkracht.  
Veerkracht is veel méér dan de som van problemen; het is het doen ontstaan van integriteit en moeiteloosheid. Het is reiken naar meesterschap.


Herstellen is een vaardigheid

Herstellen vraagt de behendigheid om je eigen weg vorm te geven. Herstellen is niet het bang weglopen of het moedig bestrijden van een probleem.  

Wanneer je een probleem benoemt steek je het in een hokje en kijk je naar het verleden om nieuwe problemen te voorkomen. Dit terug gaan in de tijd noemt men feed-back.

Vorm geven aan je eigen weg gebeurt door feed-forward. Dat is het gewenste traject bijsturen in kleine stapjes.

Stel dat je een traject met 5 dobbelstenen volgens het feed-forward principe wil uitstippelen. Je doel is 5 keer 6 gooien. De kans dat je dat in één worp gooit is klein. Meestal vergt dit véél worpen.  Ga je echter bij elke worp de dobbelstenen met 6 uit het circuit halen dan kom je veel sneller bij je doel aan.












Reacties

Populaire posts van deze blog

Trauma lossen is bibberen en trillen

Je mond een belangrijke bron van levenskracht

Wie is er aan de beurt?