Epicurus en sensuele veerkracht: lessen in levenskunst




 Epicurus, filosoof van het genot

Net zoals het Epicurisme kan sensuele veerkracht verkeerd worden begrepen en met losbandigheid worden verward. Kunnen genieten is levenskunst. Het vergt discipline.

De echte levensgenieter houdt maat en leeft in contact met de zintuigen. Dit laatste is erg moeilijk in een wereld in vol verleidingen, versnelling en eenzaamheid.

Epicurus was erg sociaal en stond open voor iedereen, ongeacht geslacht of afkomst.

Verlangens naar roem of rijkdom leiden volgens Epicurus tot onrust. Het ware genot daarentegen is gemoedsrust. Dit wordt door hem Ataraxia, ofwel onverstoorbaarheid genoemd.

Volgens sensuele veerkracht zijn het de zintuigen die je verankeren in het nu. Deze verankering vertraagt de hersengolven tot hun "Default Brain Mode". Dit is de normale gezonde hersenfrequentie.


"Wees niet bang en geniet" Epicurus

Veerkrachttraining prikkelt de zintuigen, het sociale zenuwstelsel (polyvagale theorie) en
de lichaamsreflexen opdat de adem en het zwaartepunt van het lichaam lager komen liggen.

Op die manier ontstaat een levenskracht schenkende gemoedsrust. Deze wordt gedurende elke trainingssessie opgebouwd. De sociale samenhorigheid en het verlaagde zwaartepunt verbeteren de stemming. Door regelmatig deel te nemen aan dergelijke sessies verbetert ook de "stembaarheid" van je wezen. Je leert spelen met je stemming. 

Met een goed gestemd lichaam kan je beter genieten van onvoorspelbaarheid. Leren bewogen worden door het leven lukt enkel wanneer je angst loslaat.





"Het genot is oorsprong en doel van het gelukkige leven" Epicurus

Wanneer je bewust bent van je zintuigen ontstaat er rust en genot. Het bewegingszintuig (proprioceptie) neemt hierbij een uitzonderlijke verbindende positie in. Wanneer je voelt dat je lichaam beweegt of bewogen wordt blijft het signaal erg lang in je hersenen actief.
 Wanneer je spanning in je lichaam opbouwt is je bewegingszintuig minder uitgebreid en wordt bewegen lastig. Genieten van trilling of van een deugddoende massage kan hierbij helpen.






"Leeg is het betoog van de filosoof die niet in staat is het menselijke lijden te verlichten" Epicurus

Deugddoend genieten en spelenderwijs functioneren werkt transformerend op emotioneel en lichamelijk lijden. Leren genieten van al wat je zintuigen je bieden is een weg die je steeds verder weg brengt van dit lijden. Meer nog je krijgt er ataraxia voor in de plaats!

Echt genieten met je hele authentieke wezen is de beste bron van gezondheid.


"De grootste vrucht van ataraxia is vrijheid" Epicurus

Wanneer je vanuit innerlijke rust leert functioneren verlaat het oordelen, beoordelen of zelfs veroordelen van anderen en van jezelf je systeem. Dit is echte vrijheid. De vrijheid om jezelf te mogen zijn en ongemerkt de authenticiteit in anderen te faciliteren.






Bronmateriaal: 

  • Filosofie magazine; Epicurus - filosoof van het genot door Leon Heuts op 24 juni 2014
  • https://citaten.net/quotes/van-epicurus.html
  • Boek: The Polyvagal Theory Neurophysiological Foundations of Emotions, Attachment, Communication, and Self-Regulation door Stephen Porges
  • Boek: Body in peace: waarnemen, bewegen en energie bij aanhoudende pijn en vermoeidheid door Jan b. Eyskens








Reacties

Populaire posts van deze blog

Trauma lossen is bibberen en trillen

Je mond een belangrijke bron van levenskracht

Wie is er aan de beurt?