Spelenderwijs leren omspringen met verlangen, zelfbewustzijn en zelfbeheersing

                                       Bloesems aan de bomen is een spel van de natuur. 


Spelenderwijs

Mensen worden co-creatief dankzij spel.
 
Dit zit zo:

De wetenschappelijke naam voor spelen is "Neotenie", vernieuwing van de spanning in je ganse wezen. Dan ontwikkel je een zachte blik, ontspannen kaakgewrichten en vloeiende bewegingen. En er is nog méér: wanneer een moeder met haar baby speelt, vertonen de hersenhelften van beiden, dezelfde hersengolven. Spelen is verbindend en het remt de stressreactie in je systeem!

Je remt chronische stress af dankzij de productie van oxytocine. Oxytocine, is een neurohormoon dat actief is tijdens sociale toenadering en dat de bijnierproductie van cortisol gaat beperken. Wanneer in de loop van een liefdesspel progressief steeds meer oxytocine wordt geproduceerd in de hersenen van de geliefden kunnen ze tot een orgasme komen.

En er is nog een verband met seks en voortplanting:

Wanneer je lichaam te langdurig cortisol blijft produceren leidt dit tot uitputting van je lichaam en van je voortplantingshormonen. Deze hormonen spelen een grote rol in, het-verlangen- naar en de-aantrekkingskracht-voor, liefdevolle aanraking.

Verlangen

Verlangen is het kunnen reiken naar een beloning en het dankbaar en liefdevol kunnen ontvangen van die beloning. 

Wanneer dit verlangen wegvalt, verdwijnt de zin om iets nieuws te ervaren. 
De tegenpool, een te groot en onbeheersbaar verlangen, maakt zuchtig en lokt verslaving in de hand. 

Dopamine is een stof die hersencellen activeert wanneer er mogelijk iets nieuws te leren valt. Het maakt of houdt je wakker, wanneer er voor jou onvoorspelbare dingen gebeuren. Dat is goed om mee te kunnen met de veranderingen die het leven nu eenmaal aanbrengt.

Wanneer een verandering te overweldigend is of er tegelijkertijd erg veel van je aanpassingsvermogen wordt gevraagd kan de dopamine in de hersenen op hol slaan. De vele vicieuze cirkels die elkaar dan beginnen versterken kunnen je gek maken.


Zelfbewustzijn 

Serotonine is een stof die net zoals dopamine in de hersenen wordt vrijgezet. Ze regelt de stemming van je wezen en kan het teveel aan dopamine afbreken. Ze helpt voorkomen dat dopamine in de hersenen vrij spel krijgt en met je verlangens aan de haal gaat.

Goed gestemd door het leven gaan, lukt best wanneer je lichaam een goed stembaar muziekinstrument is. Deze stembaarheid is nauw verbonden met het waarnemen van jezelf door de zintuigen die je in het "nu" verankeren. Het is mindful en met een open blik omspringen met geur, klank, beweging en ritme.

Een speelse, goede stemming is tegelijkertijd de weg en de bestemming van veerkrachttraining.

Zelfbeheersing

Spelenderwijs zelfbeheersing ontwikkelen gebeurt al van in de wieg. Het is in principe een natuurlijk leerproces dat uitgaat van een ganse samenleving. Ee groeitraject dat misloopt wanneer, het spelenderwijs uitdagen en uitgedaagd worden wordt geblokkeerd.

Een natuurlijke balans van alle regelsystemen in je lichaam en geest zorgen ervoor dat je soepel kunt spelen met sturing, gaspedaal en rem. Dan is het leven de moeite om geleefd te worden!





                                        De natuur in ons is een eco-systeem, en onderdeel van een groter geheel.


Bronmateriaal:

  • TED talk door Stuart Brown: Play is more than Fun
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0911604400000117
  • https://www.psychosenet.nl/achtergrond/zelfgevoel-en-psychose/
  • The Science of Orgasm door Barry R. KomisarukCarlos Beyer-FloresBeverly Whipple

Reacties

  1. bedankt voor je denken Herlinde, goed samengevat en heel duidelijk verwoord ..merci .. Albert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Trauma lossen is bibberen en trillen

Je mond een belangrijke bron van levenskracht

Wie is er aan de beurt?