Veerkrachttraining is het antwoord op de vraag: "Hoe leer je volwassenen opnieuw spelen?"

                                                Aquarel: lichtspel achter de wolken



Veerkrachttraining is het antwoord op de vraag: "Hoe leer je volwassenen opnieuw spelen?"

Deze vraag houdt me sinds 2008 bezig. Toen viel het me op dat uitgeputte mensen vaak nog wel kunnen werken, maar niet meer kunnen spelen. 
Werken op wilskracht is mogelijk.  Wilskracht, is een kracht die vraagt dat je daarna op krachten komt. Er hangt een dubbel prijskaartje aan vast: recuperatie verloopt moeizamer en je verliest er spelvaardigheden door.

Spelen is een levenslang leren. Het is de levenskunst die voor verbinding en integriteit zorgt. Filosofen hebben over het "speel - woord" veel inkt verspild. Heel recent is het de psychiater en onderzoeker Stuart Brown die me een heel stuk wijzer maakte. Hij legt o.a. het verband tussen spelenderwijs bewegen en herbronnen. De lichaamsspanning bij spelende zoogdieren krijgt een "reset". In een handsomdraai kan spel de stressrespons een halt toeroepen en worden bewegingen zacht en soepel in plaats van hard en verbeten.


Spelenderwijs werken wordt overgedragen, aangeleerd en zorgt voor innovatie

Communicatie bestaat voornamelijk uit lichaamstaal samen met de tonen en ritmes van de stem. Het is een voortdurende interactie tussen mensen. Veerkracht ontwikkelen lukt enkel door de tijd te nemen om via win-win-win interacties tot en goed team uit te groeien. 

Verbinding via lichaamstaal en klank gebeurt door de zintuigen in een sociaal veilige situatie mindful in te zetten. Deze verankering in het nu geeft een realistisch perspectief op het terugblikken naar het verleden en het aanvoelen van de toekomst. Een perspectief dat mensen beter leert omspringen met de inherente onvoorspelbaarheid van het leven.

Eens goed op elkaar ingespeeld, kunnen mensen als één geheel co-creëren. Voorwaarde is dat mensen zich via lichaamstaal leren openstellen. Dit proces wordt door veerkrachttraining gefaciliteerd. Tegelijkertijd zorgt de training ervoor dat elke deelnemer een eigen authentieke stem ontwikkelt. Dit laatste is erg belangrijk: naar een harmonieuze stem luisteren vermindert stress en bevordert de stemming.

Veerkrachttraining zorgt voor verbinding en integriteit met een grote gelaagdheid

Gezondheid is complex en dynamisch. Een samenleving, gezin of bedrijf zijn dit ook. Een goed gesmeerd geheel ontstaat doordat hetzelfde (spel)patroon zeer vaak wordt herhaald. Dit patroon ga je dan terugvinden op de verschillende lagen van een complex en dynamisch geheel: je kan het vergelijken met een logo van een bedrijf dat terug te vinden is op het briefpapier, de kledij van de medewerkers, de gebouwen, en weerspiegeld wordt in de uitstraling van het bedrijf.

Veerkracht als aantrekkingspool voor herstel van vastgelopen dynamieken

Wanneer dynamieken vastlopen zijn herstelmaatregelen aan de orde. Een eigenschap van vastlopen is dat de blik vernauwt en zich richt op problemen oplossen en brandjes blussen. Dan loop je het risico om in een feedbackloop vast te lopen.

In een samenleving waarin werken sterk is verbonden met een gefocuste blik, gaan meer mensen uitputtingsproblemen ontwikkelen. Dit gebeuren is gelijklopend met een toename aan prikkels en van overprikkelbaarheid. We zijn een samenleving in een feedbackloop. Een feedbackloop is donker en somber. Dan valt samenhorigheid en integriteit weg. Het verlies dat zo geleden wordt is onvoorspelbaar groot, een valkuil die door de oogkleppen van een wereld in versnelling vaak te laat wordt opgemerkt.

Eens dynamieken zich echter herstellen gaan mensen zich openstellen en komen ze tot creatieve improvisatie. Dit is een uiting van veerkracht. Vanuit het leven, dat verankerd is in het nu, wordt de aantrekkingskracht van een co - creatieve toekomst gevoeld én gevoed. 
Dit is feedforward.  Feedforward is licht en kleurrijk.






De vele kleuren van veerkrachttraining

Het leven is dynamisch en elke cultuur kanaliseert levensenergie op een andere manier. Zo kunnen de spelregels van cultuurgemeenschap tot cultuurgemeenschap heel erg verschillen.

Deze variatie aan cultuuruitingen is juist erg leerrijk. Elke cultuur heeft immers andere oplossingen gevonden, inspelend op de uitdagingen en vorm gevend aan levensbevestigende patronen.

Spelen is vanzelf-zo gestalte geven aan je levensloop. De vele spelervaringen zorgen ervoor dat elke levensfase aan het spelen een andere uitdrukking kan geven. Kinderen zijn nog een eerder onbeschreven blad en zijn meesters in het uitlokken van leergierig en improviserend gedrag bij anderen. 

Veerkrachttraining is een techniek uitgewerkt voor volwassenen. Het is een training die gestoeld is op een innig verweven kennis over anatomie en fysiologie, met een uitgebreid praktisch luik. Optimaal wordt er regelmatig met een zelfde groepje deelnemers geoefend. Oefening baart immers veerkracht. Veerkrachtige mensen stralen dit uit; een straling die hen in staat stelt om efficiënter te communiceren. Ze verstrekken energie aan hun omgeving.
Dit fenomeen wordt in een veerkrachtig team wederkerig en genereert een onmeetbare meerwaarde. 

Reacties

  1. bedankt weerom voor je denken over een betere samenleving dank zij goed gecoordineerde akties; waarbij de som van de kracht der deelnemers veel groter is dan hun opgetelde krachten. Zoals in sport en spel EN in werkzaamheden in groep, zoals spoorwegarbeiders, muzikanten, samen roeien, touwtrekken, zang tijdens het oogsten en op het veld, enz.. . Ik heb het goedbegrepen. Met dank

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Trauma lossen is bibberen en trillen

Je mond een belangrijke bron van levenskracht

Wie is er aan de beurt?